Door je huis te isoleren kun je heel veel energie besparen. Het milieu is je daar dankbaar voor, maar ook jijzelf profiteert van lagere energiekosten. Door een subsidie voor isolatie en andere regelingen voor isolatie te ontvangen, valt je energierekening helemaal mee. Zo wordt het investeren in isolatie steeds aantrekkelijker.

Een lager BTW-tarief op arbeidsloon

Om zoveel mogelijk het isoleren van je huis te stimuleren, biedt de overheid regelmatig subsidiepotten en andersoortige regelingen aan. Als je je woning isoleert, betekent dit dat je een lager BTW-tarief ontvangt op je arbeidsloon. Volgens de BTW-regeling wordt het BTW-tarief op arbeidsloon in geval van isolatie verlaagd naar 9%, ten opzichte van de normale 21%.

Landelijke en lokale subsidies

Daarnaast is er een speciale subsidie beschikbaar als je een zonneboiler, een warmtepomp of een pelletkachel koopt (de ISDE-regeling). Maar ook zelfs voor het je slechts laten adviseren door een adviesbureau omtrent isolatie kan je subsidie krijgen. Deze subsidie is landelijk, maar er bestaan ook lokale subsidiepotjes. Dit kan je checken bij je gemeente of provincie. Ten laatste is er een subsidie beschikbaar voor particulieren die zonnepanelen in huis nemen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Er is in 2021 in totaal €124 miljoen euro beschikbaar voor isolatiesubsidies. Hoeveel je krijgt uitgekeerd, ligt aan het soort apparaat dat je hebt aangeschaft en welke energieprestatie dat apparaat levert. Voor het uitkeren van de subsidie geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verwerkt de subsidieaanvragen namelijk op basis van het moment dat de aanvragen bij ze binnenkomen. Je kan pas subsidie aanvragen nadat je isolatie geplaatst hebt.

Kosten met en zonder subsidie weten?

Vraag dan vrijblijvende offertes op bij specialisten in je regio. En vergelijk het aanbod om een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en je besparing op jaarbasis te krijgen. Het vergelijken van offertes is gratis en vrijblijvend.

Veelgestelde vragen over isolatie

Veelgestelde vragen over de kosten