Een belangrijke eerste regel: bodemisolatie is géén vloerisolatie. Deze gaat namelijk een stuk dieper: letterlijk naar de bodem. Het laten plaatsen van deze isolatie is iets waar je goed over moet nadenken, wat het kan gebeuren dat je de natuur tegen gaat werken. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar het is eigenlijk best logisch.

Natuurlijke warmte

In de zomer houdt de aarde warmte vast. Die warmte wordt als het ware opgeslagen voor later, als het weer kouder wordt. In de winter wordt die warmte dan weer afgegeven. Als jij dan bodemisolatie laat plaatsen, dan kun je die warmte tegenhouden. Daarom is het verstandig om goed na te gaan of het nodig is om bodemisolatie te laten plaats en zo ja, op welke manier dat dan het beste kan gebeuren.

Verschillende technieken

Er bestaan verschillende technieken waarmee bodemisolatie kan worden aangebracht. Je kunt hierdoor dus goed nagaan welke manier het meest geschikt is voor jouw woning. Waar je bijvoorbeeld naar kunt kijken is of het materiaal genoeg lucht doorlaat naar boven. Op die manier blijft er geen vocht achter in de kruipruimtes en kunnen er geen schimmel- en vochtplekken ontstaan. Er bestaat tegenwoordig ook isolatiemateriaal dat brandveilig is, waardoor je je huis niet alleen duurzamer en energiebesparend maakt, maar ook veiliger. Je betaalt er wel wat extra voor, maar over het algemeen moet je dat zien als een investering.

Waarom laten plaatsen?

Buiten dat het plaatsen van bodemisolatie bijdraagt aan een duurzamer huis, voorkomt het ook een hoop gedoe. Zodra de open ruimtes worden geïsoleerd, is er geen ruimte meer voor ongedierte. Soms is het ook een ideaal alternatief als vloerisolatie, om welke reden dan ook, geen optie is. Toch wordt meestal de voorkeur aan vloerisolatie gegeven, omdat je daarmee veel meer warmte vasthoudt dan bij bodemisolatie.

Kosten met en zonder subsidie weten?

Vraag dan vrijblijvende offertes op bij specialisten in je regio. En vergelijk het aanbod om een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en je besparing op jaarbasis te krijgen. Het vergelijken van offertes is gratis en vrijblijvend.

Veelgestelde vragen over isolatie

Veelgestelde vragen over de kosten