De regeling groenprojecten (categorie h3) is een initiatief van de overheid om belastingvoordeel te geven aan groene spaarders en beleggers. Deze regeling is bijvoorbeeld voor mensen die hun woning duurzaam innoveren en daarmee bijdragen aan een ‘groene’ planeet.

Groene hypotheek

Als je besluit om je woning duurzamer te maken, bijvoorbeeld door je dak en gevels te isoleren, dan kun je een groene hypotheek krijgen via de regeling groenprojecten. Dit houdt in dat je gedurende 10 jaar geld leent tegen een rente die ongeveer een procent lager ligt dan de marktrente. Je maakt aanspraak op de groene hypotheek als je een groenverklaring hebt gekregen voor de renovatie van je huis. Je kunt deze hypotheek combineren met je huidige hypotheek. De bedragen die je krijgt zijn afhankelijk van de energiebesparing die je met het isoleren van je huis bereikt.

Wanneer krijg je een groenverklaring?

Een groenverklaring voor je huis krijg je niet zomaar. Op de eerste plaats moet er gekeken worden naar het huidige energielabel van je woning. Woon je in een oude boerderij, dan is de kans groot dat je in aanmerking komt voor een groenverklaring. Deze huizen zijn vaak slecht geïsoleerd en zijn daardoor behoorlijke energievreters. De regeling groenprojecten wordt dus interessant als je huis een energielabel van F, G of E heeft. Als je kunt aantonen dat je met het beter isoleren van je woning naar minstens label B kunt, dan krijg je een groenverklaring.

Voorwaarden

De daadwerkelijke verbetering in de duurzaamheid van je huis moet uiteindelijk worden aangetoond. Dit wordt gedaan met een rapport dat wordt opgesteld door een adviseur. Er wordt dan bijvoorbeeld gekeken of de materialen die bij de werkzaamheden zijn gebruikt, ook duurzaam zijn. Mocht je dus bijvoorbeeld illegaal gekapt hout gebruiken, dan heb je al het werk voor niets gedaan.

Dus woon je in een huis dat een goede opknapbeurt kan gebruiken en dat een slecht energielabel heeft, dan is de regeling groenprojecten iets waar je zeker aan moet denken om het geheel financieel rond te krijgen.

Kosten met en zonder subsidie weten?

Vraag dan vrijblijvende offertes op bij specialisten in je regio. En vergelijk het aanbod om een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en je besparing op jaarbasis te krijgen. Het vergelijken van offertes is gratis en vrijblijvend.

Veelgestelde vragen over isolatie

Veelgestelde vragen over de kosten