De Stimuleringsregeling Energieprestatie Huursector (STEP) is bedoelt voor verhuurders van huurwoningen, specifiek in de gereguleerde huursector. De regeling bestaat sinds 2014 en je kon een aanvraag ervoor indienen tot en met 31 december 2017. De regeling is bedoelt voor verhuurders die hun woningen duurzamer willen maken, bijvoorbeeld door hun woningen te isoleren zodat er minder energie wordt verbruikt.

Hoe werkt het?

Ben je verhuurder en denk je dat de panden die je verhuurt wel wat energiezuiniger kunnen, dan is het verstandig om ze goed te isoleren. Vooral bij oudere panden gaat dit al snel veel geld kosten en daarom is het een goed idee om een STEP-subsidie aan te vragen. De hoogte van de subsidie hangt af van de Energie-Index die je wilt bereiken per woning. Je moet dus ook aan kunnen tonen dat de Energie-Index na het isoleren van de woningen verbetert.

Wanneer kun je het aanvragen?

De STEP-subsidie is er voor verhuurders (waaronder ook woningcorporaties), van wie de huurprijzen onder de liberalisatiegrens liggen. Ook moet je woning voldoen aan dezelfde voorwaarden als onder de Wet op de huurtoeslag. De regels hierover kun je terugvinden op de website van de overheid.

Wat krijg je?

De hoogte van de STEP-subsidie hangt dus af van de Energie-Index van je woning. Als je bijvoorbeeld begint bij een Energie-Index van 2,11 en die is na het isoleren van het huis 1,40 dan krijg je een subsidie van €2000 euro. Ga je van een Index van 2,71 naar 1,20, dan krijg je al gauw €4500 euro. Deze bedragen zijn voor particuliere verhuurders en wooncorporaties hetzelfde.

De aanvraag

De overheid controleert streng of alle aanvragen in orde zijn, omdat er in het verleden wel eens mee is gesjoemeld. Zorg er daarom voor dat je de aanvraag goed en volledig invult. De aanvragen voor de STEP-subsidies worden op volgorde van binnenkomst in behandeling genomen. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staan alle regels met betrekking tot het aanvragen van de subsidie.

Kosten met en zonder subsidie weten?

Vraag dan vrijblijvende offertes op bij specialisten in je regio. En vergelijk het aanbod om een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en je besparing op jaarbasis te krijgen. Het vergelijken van offertes is gratis en vrijblijvend.

Veelgestelde vragen over isolatie

Veelgestelde vragen over de kosten