Een spouwmuur is een muur die technisch gezien uit twee delen bestaat: een binnen- en een buitenmuur. Tussen die twee muren in is een open ruimte, de zogenoemde ‘spouwruimte’. Deze ruimte zorgt ervoor dat er geen vocht van buiten naar binnen komt. Als je je huis energiezuiniger wilt maken, is het isoleren van de spouwruimte een goed idee. Op die manier houdt het huis de warmte langer vast.

Waar rekening mee houden

Het plaatsen van spouwmuurisolatie gaat niet zomaar. Als je huis een dampdichte gevel heeft, kan de isolatie niet geplaatst worden. Ook moet je absoluut geen isolatie aanbrengen als je huis is gebouwd met geglazuurde bakstenen. Deze bakstenen zijn te herkennen aan hun glans en de glazuur op de stenen zorgt ervoor dat de stenen en dus je huis niet kunnen ‘ademen’. Hierdoor kan er in de spouwruimte vocht ophopen. Als het dan gaat vriezen, en er zit isolatiemateriaal in die tussenruimte, dan kan de boel kapot breken.

Oudere woningen

Woon je in een oud huis, dan moet je nagaan van welke stenen het is gebouwd. Het kan namelijk zijn dat er strengpersstenen zijn gebruikt. Als bij dit soort muren spouwisolatie wordt aangebracht, kan de buitenkant van de muur niet snel drogen. Dit kan in de winter zorgen voor gebarsten bakstenen als het gaat vriezen. Dit probleem kan opgelost worden door de gevel te impregneren. Daarna kan er alsnog spouwmuurisolatie aangebracht worden. Bij huizen waarvan de bakstenen aan de buitenkant geverfd zijn, geldt in principe dezelfde regel als bij geglazuurde bakstenen. Hier hangt het alleen wel af van het type verf dat is gebruikt. Afhankelijk daarvan kan er wel of niet spouwmuurisolatie geplaatst worden.

Laat je informeren

Naast de type baksteen die is gebruikt bij de bouw van de spouwmuur, zijn er nog veel meer elementen die ervoor kunnen zorgen dat het plaatsen van isolatiemateriaal bemoeilijkt wordt. Laat je daarom goed informeren en laat zo nodig onderzoek doen naar de staat van je huis.

Kosten met en zonder subsidie weten?

Vraag dan vrijblijvende offertes op bij specialisten in je regio. En vergelijk het aanbod om een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en je besparing op jaarbasis te krijgen. Het vergelijken van offertes is gratis en vrijblijvend.

Veelgestelde vragen over isolatie

Veelgestelde vragen over de kosten