Voor het isoleren van je huis hoef je – in tegenstelling tot andere klussen aan je woning – niet het hoge BTW-tarief te betalen. Dit komt goed uit, want begin 2015 werd besloten dat er niet langer een laag BTW-tarief gerekend kon worden voor arbeidskosten bij verbouwingen en renovaties aan woningen die ouder zijn dan twee jaar. De verlaging op heel veel werkzaamheden werden namelijk medio 2015 teruggedraaid. Isoleren viel buiten schot en kunnen huiseigenaren nog steeds gebruik maken van het lage BTW-tarief van 9%.

Waarom een laag tarief?

De reden dat er eerder wel een laag tarief was voor alle arbeidskosten, kwam door de crisis. Ook de bouw- en woningmarkt zat in een dal en daarom werd in 2013 besloten om de tarieven tijdelijk te verlagen tot 6%. Hierdoor moest het voor mensen aantrekkelijker worden om hun huis te laten verbouwen en zou er binnen de sector toch nog geld verdiend worden.

Duurzaamheid wordt beloond

Gelukkig is de Nederlandse overheid druk bezig met duurzaamheid en het isoleren van woningen is daar een goed voorbeeld van. Je zorgt ervoor dat er minder energie wordt verbruikt en daarmee help je de aarde weer een handje. Om die reden is besloten om voor de arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal het lage BTW-tarief in stand te houden. Dit tarief geldt niet voor alle isolatiekosten. Voor de materialen betaal je wel gewoon het hoge tarief, ook als je die materialen zelf produceert, bijvoorbeeld via een eigen bedrijf.

Combinatiewerkzaamheden

Het kan natuurlijk gebeuren dat er tijdens het isoleren ook sloopwerk verricht moet worden. In dat geval moet je de kosten splitsen. Het sloopwerk valt dan onder de 21%-regeling en de werkzaamheden voor het isoleren onder de 9%-regeling. Let er wel op dat je huis meer dan 2 jaar oud moet zijn om in aanmerking te komen voor het lage BTW-tarief.

Kosten met en zonder subsidie weten?

Vraag dan vrijblijvende offertes op bij specialisten in je regio. En vergelijk het aanbod om een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en je besparing op jaarbasis te krijgen. Het vergelijken van offertes is gratis en vrijblijvend.

Veelgestelde vragen over isolatie

Veelgestelde vragen over de kosten