Vaak worden de begrippen vloerisolatie en bodemisolatie door elkaar gebruikt. Het is echter niet hetzelfde. Met een goede vloerisolatie heb je nog niet de garantie voor warme voeten. In dit geval wordt namelijk isolatie tegen de onderkant van de vloer aangebracht. De aardbodem warmt in de zomer op en deze warmte komt in de winter vervolgens weer vrij. Op het moment dat je een afdichtende laag onder de vloer hebt liggen, kan dit zelfs betekenen dat deze warmte uit de bodem niet omhoog kan kruipen. Tevens heb je nog steeds het probleem van vochttransport die vanuit de bodem omhoog komt. Als je kiest voor bodemisolatie, wordt verdamping van het vocht voorkomen, waardoor de temperatuur niet daalt.

Verwarm de koudebruggen

Een soortgelijk probleem komt in de winter vaak voor bij de funderingsmuren. Deze muren worden ook wel ‘koudebruggen’ genoemd, omdat ze voor een zeker warmteverlies kunnen zorgen. Op het moment dat je de bodem goed isoleert, wordt de warmte die hiermee aan de vloer wordt afgegeven ook afgegeven aan de funderingsmuren. En zo bespaar je weer energie.

Chips als type bodemisolatie

Er zijn verschillende manieren om je bodem te isoleren. Zo zijn er isolatieschelpen die veelvuldig gebruikt worden maar ook bijvoorbeeld polystyreen chips: dit zijn een soort opvulchips, die ook bij postbedrijven veelvuldig worden gebruikt om pakketjes op te vullen om zo beschadigingen aan die pakketjes te voorkomen. Bij deze manier van isoleren heb je echter een twee keer zo grote laagdikte nodig om het gewenste resultaat te bereiken, aangezien de chips een zeer lage isolatiewaarde hebben. Dit zou de nodige overlast kunnen veroorzaken in het geval je voor werkzaamheden aan leidingen of iets dergelijks je weer in de kruipruimte moet begeven.

Folie en parels

Bodemfolie wordt ook vaak toegepast bij het isoleren van de bodem. Bovendien zijn zogeheten thermoparels ook populair. Bij het isoleren van parels heb je slechts een isolatie laag van 15 cm nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Het gebruik van folie en parels heeft een zeer gunstig effect op het vochtgehalte en de temperatuur van je woning.

Voordelen van bodemisolatie

Bodemisolatie heeft vele voordelen. Zo kun je voor weinig geld je huis laten isoleren, waardoor je later op je energierekening aanzienlijk kosten bespaard. Het is ook zeer milieuvriendelijk. Door bodemisolatie wordt de vochtremming enorm tegen gegaan. Bodemisolatie, mits goed uitgevoerd, is brandveilig.

Kosten met en zonder subsidie weten?

Vraag dan vrijblijvende offertes op bij specialisten in je regio. En vergelijk het aanbod om een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en je besparing op jaarbasis te krijgen. Het vergelijken van offertes is gratis en vrijblijvend.

Veelgestelde vragen over isolatie

Veelgestelde vragen over de kosten