Als je huis geen gevelisolatie heeft, loop je het risico veel warmte te verliezen. Daardoor slaat de verwarming vaker aan en betaal je een stuk meer stookkosten. Deze problemen heb je niet als je de gevel vanuit de buitenkant laat isoleren.

Je verbruikt voor elke vierkante meter die je laat isoleren ongeveer 9 m3 minder gas. Dit heeft ook zo zijn effecten op het milieu: de CO2 uitstoot daalt en jij betaalt minder milieubelasting. Wel zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. In dit artikel stippen we deze even kort aan.

Hoe gaat het in zijn werk?

Bij het isoleren van de buitenkant van je gevels, laat je isolatiemateriaal leggen tegen de buitenmuren van je huis. Hierbij kan je kiezen uit twee bepaalde soorten van afwerking. De eerste is sierpleister, de tweede is gevelbekleding. Hieronder zijn weer meerdere varianten beschikbaar. Zo kun je kiezen voor houten planken, maar ook voor vezelcementplaten of kunststofplaten. Aangezien het isoleren van de gevels specifieke kennis behoeft, is het verstandig deze klus over te laten aan een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is.

Welk isolatiemateriaal kies je?

Ook van belang bij het isoleren van de gevels is de zogenoemde warmteweerstand. De warmteweerstand wordt gemeten in ‘Rd’ en bepaalt hoeveel warmte het materiaal dat gebruikt wordt bij de isolatie, uiteindelijk binnen houdt.

Voor het materiaal geldt dat hoe hoger deze Rd-waarde is, hoe beter het materiaal warmte kan tegenhouden. De buitenmuur kent vervolgens ook een warmteweerstand. Deze wordt gemeten in ‘Rc’. Hiervoor geldt: zodra het 4 of hoger is, is sprake van een goede isolatie van de gevel. Deze waarde bereik je als de ‘Rd’ ook 4 of hoger is.

Je verandert het uiterlijk van je woning

Op het moment dat je de gevel laat isoleren, heeft dit een bepaald effect op de buitenmuren en het uiterlijk van je woning. Je moet daarom een vergunning voor de bouwwerkzaamheden aanvragen bij de gemeente. Als deze vergunning je niet wordt verleend, kun je ook proberen een vergunning aan te vragen voor de achterkant en zijkant van het huis.

Steeds vaker wordt er voor gevelisolatie gekozen. Het zorgt niet alleen voor een besparing in de stookkosten, maar ook voor een esthetische verandering van je huis. Hierdoor zijn er dus al direct twee voordelen om voor gevelisolatie te kiezen.

Is jouw huis voor 1983 gebouwd? Dan zal de gevel niet geïsoleerd zijn of slechts matig voorzien zijn van gevelisolatie. Isolatie biedt dan uitkomst.

Wat kost gevelisolatie?

Er zijn een drietal verschillende manieren om de gevel te isoleren. Uitgaande van een gevel van 90 m2 zijn de gemiddelde kosten bij deze manieren van isolatie als volgt:

  • Bij spouwmuurisolatie zullen de kosten rond de €2000 euro liggen
  • Bij een isolatie aan de buitenzijde van de gevel zullen de kosten rond de €9000 euro liggen
  • Een isolatie van de binnenzijde met een voorzetwand kost rond de €13.000 euro

De kosten van isolatie voor jouw woning weten? Vraag gratis isolatie offertes op.

Kies voor kwaliteit en vakmanschap

Het is slim om meerdere offertes op te vragen om zo een goed beeld te krijgen van de kosten en ook van de kwaliteit. Je kunt de kosten vergelijken, de kwaliteit en de garanties welke je krijgt.

Hierna kun je met gemak de beste leverancier selecteren. Het is verstandig om in contact te komen met isolatiespecialisten in je regio om het aanbod te vergelijken. Door de prijzen naast elkaar te leggen kun je besparen op de kosten die je moet maken.

Kosten met en zonder subsidie weten?

Vraag dan vrijblijvende offertes op bij specialisten in je regio. En vergelijk het aanbod om een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en je besparing op jaarbasis te krijgen. Het vergelijken van offertes is gratis en vrijblijvend.

Veelgestelde vragen over isolatie

Veelgestelde vragen over de kosten