Het isoleren van je gevel draagt bij aan een energiezuiniger huis. De kosten voor het isoleren hangen af van verschillende factoren, zoals de materialen die worden gebruikt, de arbeidskosten en de machinekosten. Gemiddeld betaal je €15 euro per m2 voor gevelisolatie. Het is verstandig om vooraf verschillende offertes aan te vragen, zodat je de exacte prijzen kunt vergelijken.

Soorten gevelisolatie

Er zijn in Nederland drie soorten gevelisolatie: spouwmuurisolatie, buitengevelisolatie en binnengevelisolatie. In het eerste geval wordt het isolatiemateriaal via geboorde gaten in de muur aangebracht in de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Het is de meest voorkomende en meest voordelige vorm van gevelisolatie en kost zo een €15 euro per m2. Hiermee maak je je woning een stuk energiezuiniger, want je bespaart op de stookkosten.

In het tweede geval, bij buitengevelisolatie, wordt het isolatiemateriaal tegen de buitenmuur aangebracht. Deze vorm van isoleren is stukken duurder, namelijk €140 euro per m2. Daarentegen is deze methode op de langere termijn echter wel rendabeler. De kosten bestaan vooral uit het verwijderen of slopen van de buitenste bouwlaag (gevel) van jouw pand. Bij binnengevelisolatie wordt er tegen de binnenmuur een bepaalde soort isolatiemateriaal aangebracht. Hierover komt dan bijvoorbeeld behang. Dit kost zo een €100 euro per m2 en je raakt wat ruimte kwijt, omdat de muur in de binnenruimte dikker wordt. De kosten bestaan onder andere uit materiaalkosten voor gipsplaten, stucwerk en het houten frame.

Wat is voordeliger?

Hoewel het isoleren van de spouwmuren op het moment van doen het meest voordeligst is, is het dat op de lange termijn niet. Je hebt de kosten doorgaans in 4 jaar terugverdiend en bespaart ongeveer €500 euro op je energierekening. De buiten- en binnenmuurisolatiemethode is daarentegen veel duurder. Het kost 15 jaar om het terug te verdienen, maar je behaalt op je energierekening voordelen van €600 tot €900 euro. Flink wat meer dan bij de goedkopere optie.

Doe onderzoek

Voordat je een methode voor isolatie uitkiest, is het verstandig om vooraf onderzoek te doen. Bij de buitengevelisolatie heb je soms namelijk een vergunning nodig van de gemeente, omdat de buitenkant van je huis veranderd. Bij bepaalde panden is dat niet altijd toegestaan, zoals monumentale panden. Laat een specialist je huis vooraf ook onderzoeken, om te kijken of er eventuele zaken zijn die het isoleren kunnen bemoeilijken. Met onze offerte service kun je snel en vrijblijvend in contact komen met deze specialisten.

Kosten met en zonder subsidie weten?

Vraag dan vrijblijvende offertes op bij specialisten in je regio. En vergelijk het aanbod om een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en je besparing op jaarbasis te krijgen. Het vergelijken van offertes is gratis en vrijblijvend.

Veelgestelde vragen over isolatie

Veelgestelde vragen over de kosten