Als je in de winter opstaat en je blote voeten de koude vloer raken, heb je geen best begin van je dag. Dit maakt het nog net even wat lastiger om je bed uit te komen. Behalve onaangenaam, is het niet laten isoleren van je vloer ook niet goed voor jouw portemonnee en het milieu. Een van de gemakkelijkste manieren om je huis te isoleren is door te kiezen voor vloerisolatie. Het is een zeer rendabele vorm van isoleren. Zeker als je weet hoeveel vocht en kou via de vloer in je woning terecht komt. Als je er namelijk wel voor kiest om je vloer te isoleren, verliest je huis veel minder warmte. Hierdoor hoef je dus veel minder je huis warm te stoken.

Voordelen van vloerisolatie

Uit onderzoek van overheidsinstellingen blijkt dat nadat je je vloer hebt geïsoleerd, je gemiddeld 325 m3 minder gas per jaar zou moeten verbruiken. Dit scheelt zo een €215 euro in je portemonnee, maar ook 580 kilogram aan CO2-uitstoot. Je kan de opbrengsten van deze investering het beste vergelijken met een spaarrekening en de 8% rente die over je spaartegoed wordt uitgekeerd. Ook heb je veel minder last van tocht en zal je merken dat je huis over het algemeen gelijkmatiger verwarmd is. Daarnaast heb je veel minder last van vocht dat vanuit de kruipruimte omhoog komt. Bovendien zorgt vloerisolatie ook vaak voor een waardevermeerdering van je woning.

De hoogte van de kruipruimte

Bij het isoleren van je vloer moet je rekening houden met de hoogte en grootte van je kruipruimte. Hoe hoger deze namelijk is, hoe makkelijker het is om de vloer te isoleren. Als je kruipruimte in ieder geval 35 cm hoog is, kan je het beste de isolatie aanbrengen tegen de onderzijde van de vloer. Dit is door de hoogte heel eenvoudig aan te brengen. Als je kruipruimte echter lager is dan 35 cm, of je hebt helemaal geen kruipruimte, moet je kijken naar andere mogelijkheden. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor het isoleren van de bodem van de lage kruipruimte. Of, als je geen kruipruimte hebt, kun je de isolatie aanbrengen tegen de bovenzijde van de vloer.

Wat kost vloerisolatie?

Als je voor vloerisolatie wilt kiezen dan is het natuurlijk slim om te kijken naar de mogelijkheden. Ontdek welke van de verschillende soorten vloerisolatie het beste is voor jouw woning en vergelijk ook de kosten. Deze bestaan uit verschillende onderdelen, te weten:

  • het isolatiemateriaal
  • soort woning
  • de vorm van de isolatie
  • arbeids- en machinekosten
  • het te isoleren oppervlak
  • de BTW

Een gemiddeld huis kun je al voor zo een €1900 euro voorzien van vloerisolatie. Let er echter wel op dat de kosten van kruipruimte isolatie hoger zullen uitvallen, dit is namelijk een andere vorm van isolatie.

Een rekenvoorbeeld: Je hebt een huis van 12 meter lang en 6 meter breed. Het vloeroppervlak is dus 12 x 6 = 72 m2. Het benodigde oppervlak van de kruipruimte om te kunnen isoleren is: 0.30 x (2 x 12 + 2 x 6) = 10,8 m2. Het totaal te isoleren oppervlak is dus 60 + 10,8 = 70,8 m2. De meeste installatiebedrijven hanteren een isolatieprijs per m2, dus kun je deze prijs vermenigvuldigen met 70,8 om de kosten voor vloerisolatie in jouw huis te berekenen.

Welke materialen kies je?

Je kunt kiezen voor vloerisolatie met PUR-schuim, isolatieplaten of met isolatiekussens (glaswol of steenwol). Het isolatiemateriaal wordt onder de vloer aangebracht en heeft hierdoor een optimale werking.

Overzicht vloerisolatiematerialen Diktes Rd=3,3
Glaswol 12 cm
Steenwol 14 cm
Vlasplaten 14 cm
Thermoskussens 3 kamers
EPS-platen 13 cm
Resol- en polyurethaan schuimplaten 7-9 cm
Geëxpandeerde kurkplaten 13 cm
Houtvezelplaten 13 cm
Gespoten PUR-schuim 13 cm

De voordelen van vloerisolatie

Naast het verlagen van de stookkosten en het leveren van een goede bijdrage aan het milieu is het zo dat vloerisolatie ook zorgt voor een woning met minder vocht. Je zult merken dat je met meer plezier in je woning zult zijn. En heb je daarnaast ook minder snel last van koude voeten. Indien gewenst kun je ook kiezen voor vloerverwarming, dan stook je nog minder en zijn de besparingen op gas nog hoger. Laat een isolatie adviseur je meer vertellen over de mogelijkheden.

Kosten met en zonder subsidie weten?

Vraag dan vrijblijvende offertes op bij specialisten in je regio. En vergelijk het aanbod om een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en je besparing op jaarbasis te krijgen. Het vergelijken van offertes is gratis en vrijblijvend.

Veelgestelde vragen over isolatie

Veelgestelde vragen over de kosten