Een ongeïsoleerd dak brengt veel narigheid met zich mee. Je huis verliest via het dak een heleboel warmte. Hierdoor zou je meer moeten stoken, waardoor je gasverbruik omhoog schiet en er meer CO2 wordt uitgestoot. Dit betekent weer een grotere milieuvervuiling en hogere energiekosten. Een van de manieren om je huis te isoleren is door voor dakisolatie te kiezen. Dakisolatie maakt het mogelijk om de warmte in je huis langer vast te houden. Ook helpt het om de CO2 uitstoot in de wereld te beperken. Hierdoor is het mogelijk om een bijdrage te leveren aan een beter milieu. Je kunt het rendement van de investering in dakisolatie vergelijken met een rente van zo een 9% op je spaarrekening.

Voor elk huis het juiste dak

Afhankelijk van het type huis en dak dat je hebt, zijn er verschillende soorten dakisolatie. Je kunt ook zelf veel doen. Als je bijvoorbeeld een houten pannendak hebt, waar geen folie of dakleer aanwezig is, kan je in principe zelf de binnenkant van je dak isoleren. Als er echter wel folie of dakleer aanwezig is, doe je er verstandig aan om een expert in te schakelen. Hij of zij kan dan beoordelen of je dak ‘damp-open’ is. Als je dit niet doet, loop je het risico op dakrot. Dampremmende lagen moeten namelijk op de juiste manier worden aangelegd, omdat je anders te maken krijgt met vochtproblemen.

Een plat dak

Als je een plat dak hebt, moet de isolatie aan de bovenkant plaatsvinden. Ook dit is een klusje die je het beste aan een expert kan overlaten, aangezien dit zeer nauwkeurig moet gebeuren. Aan de bovenkant isoleren is voor een leek haast onmogelijk om zelf te doen. En als je toch besluit om de isolatie aan de onderkant aan te brengen, loop je weer de kans dat er dakrot door vochtproblemen ontstaat.

Een groen dak

Als je kiest voor een groen en milieubewust dak (sedum dak), ben je nog niet klaar. Ook deze daken moeten namelijk geïsoleerd worden. Een groen dak isoleert vanuit zichzelf namelijk onvoldoende. Qua materiaal is het aan te raden te kiezen voor mechanische bevestiging. Als je kiest voor materiaal voor isolatie die worden vastgelijmd of vastgespoten, kun je dit materiaal later heel moeilijk scheiden of opnieuw gebruiken.

Indicatieprijzen

Hieronder hebben we een overzicht samengesteld van enkele verschillende soorten daken en de dakisolatie. Het dakoppervlak is rond de 70 m2 en een zoldervloer van ongeveer 50 m2. De kosten zijn als volgt:

  • Binnenzijde schuin dak: €1600 euro – €2600 euro
  • Buitenzijde schuin dak: €3600 euro – €4600 euro
  • Zoldervloer: €1100 euro – €2100 euro
  • Plat dak: €3100 euro – €4100 euro

Het gaat hier natuurlijk om een indicatie van de kosten. Ieder dak kent zijn eigen kosten. Het is daarom slim om bij verschillende aanbieders van dakisolatie een offerte op te vragen. Zo zal je precies ontdekken wat de kosten zijn om jouw dak te isoleren. Vaak horen we dat het verschil tussen de hoogste en de laagste offerte rond de 30% zit. Op het totaalbedrag is dit een aardige som. Daarom wordt er geadviseerd om altijd rond te kijken en offertes te vergelijken.

Kosten met en zonder subsidie weten?

Vraag dan vrijblijvende offertes op bij specialisten in je regio. En vergelijk het aanbod om een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en je besparing op jaarbasis te krijgen. Het vergelijken van offertes is gratis en vrijblijvend.

Veelgestelde vragen over isolatie

Veelgestelde vragen over de kosten